Library in Wellesley Project TextWellesley, MA, USA
2004-2006

Sited adjacent to an existing residence, this small private library (85 sq.m.) houses a collection of Persian manuscripts and miniature paintings for a young family. A simple material palette – polished concrete floor, bamboo plywood stairs and shelves, and insulated plate glass windows – frames a view of the southern garden. Zinc coated metal siding and a standing seam metal roof envelope a laminated column and beam structure. The roof profile is designed to collect and channel rain water and snow melt into a cistern located towards the rear. The project was completed in 2006 for a budget of $220 per square foot.

Area: 85 sq.m.

Structure: Simpson Gumpertz & Heger Inc. consulting engineers    

MEP: Ibrahim & Ibrahim consulting engineers

Library in Wellesley