ICRIER Project TextNew Delhi, India
2009 - present

This office building for the Indian Council for Research on International Economic Relations (ICRIER) has a built-up area of 1,972 square meters including a service basement, stilt parking and two office blocks of five stories – one research wing and one administrative wing – connected by a corridor. The connection between these two sections is a naturally ventilated gallery that also serves as the informal social space. This central stair is protected from glare by vertical sandstone louvers. The building is designed as a series of parallel shear walls with the services and circulation located on the west – creating an insulating buffer from the western sun. The north-south orientation allows natural light to penetrate deep into the building, reducing the energy consumption attributed to artificial lighting. The garden in the courtyard anchors the interior spaces by creating a lush, landscaped micro-climate within the building envelope.

Area: 1,972 sq.m.

Client: ICRIER

Consultants:
Himanshu Parikh – Structural engineer
Shaheer Associates – Landscape architect
Lopez Electricals – Electrical engineer
Gupta Consultants – HVAC engineer
Vinod Sharma – Plumbing engineer

ICRIER